KATTOPELTISEPÄT

Monet käsityöammatit ovat kokonaan hävinneet maastamme. Huolimatta siitä, että monet alat takaavat jatkuvan työllisyyden ne ovat taloudellisesti hyvinä aikoina menettäneet nuorten arvostuksen. Yksi niistä on kattopeltiseppien ammatti. Maassamme ei ole vuosiin koulutettu alan uusia työntekijöitä hakijoiden puutteessa.

Yksin Helsingissä on n. 4 000 korttelia, joissa useimmissa on peltikatto. Peltikaton elinkaari hoidosta riippuen kestää 20 - 40 vuotta. Kuparista tehtynä katto saattaa saavuttaa 200 - 300 vuoden iän. Monet rakennukset ovat myös suojelukohteita, mitkä korjaus- ja entisöintikohteina edellyttävät vanhojen työmenetelmiä osaamista. Työtä ovat lisänneet myös taitamattomien lumenpudottajien aiheuttamat vahingot, mikä taito jo sinänsä kuuluu kattopeltiseppien koulutukseen.

Säätiö on 2010-luvulla kouluttanut noin sata kattopeltiseppää. Heidän työllistymisasteensa on ollut parhaimmillaan liki 80 prosenttia. Työ vaativuudessaan ei edellytä kolmivuotista ammattikouluopiskelua. Vuoden koulutus riittää alalle työllistymiseen ja siellä lopullisen, tosin vuosia kestävän ammatillisen pätevyyden hankkimiseen. Oheiset kuvat koulutuspaikalta ja työmailta kertovat ammatin monipuolisuudesta.

kattopelti6
kattopelti1
kattopelti2
kattopelti3
kattopelti5
kattopelti4
bitumi1
bitumi2