Uusi artikkeli ja ohjeita siihen, miten musiikkia voi tehdä niin, että se tukee erityisesti kuulovammaisen lapsen puhekielen kehitystä

Torppa, R., & Huotilainen, M. (2019).

Why and how music can be used to rehabilitate and develop speech and language skills in hearing-impaired children. Hearing Research.

doi.org/10.1016/j.heares.2019.06.003

Artikkelin tiivistelmän suomennos:
Tämä artikkeli esittelee todisteita musiikkiaktiviteettien voimakkaasta yhteydestä kuulovammaisten, myös sisäkorvaistutteella kuulevien lasten ja nuorten puhekielen kehitykseen. Johtopäätökset perustuvat osittain normaalisti kuulevien lasten ja nuorten tutkimuksista saatuihin tuloksiin, jotka osoittavat, että puekielen taidot ovat parempia musiikkitoimintaan osallistuvilla lapsilla, ja ennen kaikkea, että musiikkitoiminta parantaa puheen havaitsemista ja puhekieltä. Vaikka kuulovammaisten lasten osalta tarvitaan lisää satunnaistettuja, hyvin kontrolloituja seurantatutkimuksia, jotka osoittavat musiikkitoiminnan vaikutuksen, jo nykyiset tutkimustulokset ovat riittäviä rohkaisemaan puheterapeutteja, musiikkiterapeutteja, opettajia, vanhempia, ja kuulovammaisia lapsia ja nuoria käyttämän musiikkia edistämään puhekieltä. Siksi annamme suosituksia ja ohjeita siihen, miten musiikkitoiminnan avulla voidaan auttaa kuulovammaisten lasten puheen havaitsemisen ja puhekielen kehitystä.

Suomennos yllä olevan artikkelin ohjeista musiikin tekemiseen niin, että se tukee erityisesti kuulovammaisen lapsen puhekielen kehitystä.

Ohjeiden suomennos (PDF)